loading

Bol u donjem delu leđa, zapravo u zglobovima gde se karlične kosti spajaju sa sakrumom.


UZROCI

Najčešće starosne degenerativne promene koje nastaju zbog dužeg nepravilnog raspoređivanja opterećenja radi podržavanja tela, opterećenog prekomernom težinom, ređe je sakroilijakalni zglob zahvaćen bolovima usled sistemskih infekcija ili autoimunih procesa.


SIMPTOMI

Jasno lokalizovani bol na jednoj strani (pacijent rukom pokazuje na područje zgloba), bol se pojačava prilikom penjanja uz stepenice ili drugog opterećivanja zgloba. Bol se povećava zbog dužeg hodanja ili zadržavanja u uspravnom položaju. Radi se Flamingo test – pacijentu se predlaže da stane na jednu nogu i tako ostane neko vreme. Pacijentu je teško da stoji na nozi koja se nalazi na oboleloj strani. Ili da se popne na stolicu – pacijent stavlja na stolicu najpre nogu sa bolesne strane, a kad se spušta sa stolice, naprotiv, prvo staje na zdravu nogu, kako bi se izbeglo opterećenje na ugroženom zglobu. S obzirom na blizinu išijadičnog nerva, ponekad u simptomima sakroiliitisa mogu biti elementi išijasa ili piriformis sindroma.


PATOLOŠKI PROCESI

Destruktivni procesi u stalno opterećenim zglobnim površinama dovode do upale koja se često širi izvan zgloba, izazivajući bol i iritaciju susednih nervnih snopova.

PRINCIPI LEČENJA

Intraartikularna injekcija kortikosteroida i lokalnog anestetika pod rendgenskom kontrolom pruža značajno olakšanje. Injekcije se rade 3 puta u 6 meseci ili 4 puta godišnje. Dobre rezultate postižu se kad je početna terapija radi sa steroidima, a nastavlja se sa autoplazmom.


poziv