loading

Diskogeni bol u leđima je veoma čest problem. Oko 20 odsto ljudi na planeti doživljava dugotrajne bolove u leđima.

UZROCI

Prekomerna telesna težina, nepravilno dizanje tegova, degenerativne promene u tkivima kičmenog stuba, čest i dug boravak u položaju koji opterećuje leđa... Svi ovi faktori doprinose nastanku diskogenog bola u donjem delu leđa.


SIMPTOMI

u početku bol je samo u leđima, nestaje nakon odmora, masaže ili uzimanja lekova protiv bolova. Kod 30% pacijenata bol postaje skoro konstantan, počinje da se širi niz noge, ponekad se javlja utrnulost, slabost mišića potkolenice, stopala. Bol se može pogoršati kijanjem, nezgodnim pokretima, kašljanjem. Fizička i mentalna aktivnost pacijenta je veoma ograničena. Dolazi do poremećaja sna i raspoloženja, pojavljuju se razdražljivost i depresija.PATOLOŠKI PROCESI

obično stradaju intervertebralni diskovi koji treba da ublažavaju opterećenje na kičmi. To se može uporediti sa balonom u đonu AIRMAX patika. Spoljna školjka diska se cepa a gusta elastična masa izlazi iz centra diska i vrši kompresuju na nervna vlakna. To je ono što uzrokuje da se bol širi niz nogu. Na mestu cepanja i kompresije razvija se upala sa autoimunom komponentom, a vremenom se stanje pogoršava.

PRINCIPI LEČENJA

Injekcija sa lokalnim anestetikom i kortikosteroidom omogućava brzo uklanjanje upale i kompresije nervnih vlakana. Ovo se zove transforaminalna epiduralna injekcija. Na strani lezije, lekar, koristeći rendgensku navigaciju, dovodi iglu do rupe gde nerv izlazi iz kičmenog stuba. Ovo je nemoguće efikasno uraditi bez rendgenskog snimka i rezultat će biti samo od 5 do 10%. Uz upotrebu rendgenskog zraka injjekcija u dva segmenta – u zahvaćeni bolom i u najbliži do njega – dozvoljava željenu koncentraciju lekova u zahvaćenom području, nakon čega upala i kompresija se značajno smanjuju posle 3-5 dana, pozitivan rezultat se vidi kod 60-75% pacijenata. Po završetku prve faze, kada blokade uklanjaju bol i upalu, potrebno je preći na drugu fazu – da se stabilizuje rezultat. To se postiže rehabilitacijom: normalizacija telesne težine, terapija vežbanjem, fizioterapija, regenerativne procedure. Ako se pridržavaju svih preporuka, većini naših pacijenata ne samo da nije potrebna operacija, već i u budućnosti nemaju problema sa leđima.
poziv